Βόρεια Μακεδονία: Η νέα πρόεδρος αποκάλεσε τη χώρα «Μακεδονία» – Αποχώρησε η πρέσβειρα της Ελλάδας

Με το καλησπέρα επιβεβαιώθηκαν οι συνέπειες της αδράνειας της κυβέρνησης Μητσοτάκη σε ό,τι αφορά την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών καθώς η νέα πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας αποκάλεσε τη χώρα «Μακεδονία» στην ορκωμοσία της.

Συγκεκριμένα, η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα κατά την ορκωμοσία σε ειδική συνεδρίαση της Βουλής αποκάλεσε τη χώρα «Μακεδονία», παρά το γεγονός ότι στο κείμενο του όρκου, το οποίο απήγγειλε ο πρόεδρος της απερχόμενης Βουλής, Γιόβαν Μίτρεσκι, καλώντας την Σιλιάνοφσκα να το επαναλάβει, η χώρα αναφερόταν ως «Βόρεια Μακεδονία».

Η πρέσβειρα της Ελλάδας στη Βόρεια Μακεδονία, Σοφία Φιλιππίδου, η οποία είχε προσκληθεί στη συνεδρίαση της Βουλής για την ορκωμοσία της Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, αποχώρησε ως ένδειξη διαμαρτυρίας για το γεγονός ότι η τελευταία αποκάλεσε κατά την ορκωμοσία της τη χώρα ως «Μακεδονία», παραβιάζοντας τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη εδώ και πέντε χρόνια δεν έχει κάνει το παραμικρό για να διεκδικήσει την πιστή εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών από τη γείτονα χώρα, καθώς είχε ως προτεραιότητα τα μικροκομματικά και όχι εθνικά συμφέροντα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χθες σε συνέντευξη στον Alpha, εμφανίστηκε ανήσυχος κατόπιν εορτής και ουσιαστικά κάλεσε το VMRO να κάνει αντίστοιχη «κωλοτούμπα» με τη ΝΔ και να αλλάξει στάση μετεκλογικά.

«Προσωπικά είχα διαφωνήσει με τη Συμφωνία των Πρεσπών και ειδικά με τον επιθετικό προσδιορισμό του μακεδονικού έθνους και της μακεδονικής γλώσσας. Δέχθηκα όμως τη συμφωνία στα πλαίσια της συνέχειας του κράτους και αναγνώρισα ότι παρά τη διαφωνία μου με τη συμφωνία, οφείλω να τη σεβαστώ. Οι ίδιες απαιτήσεις υπάρχουν και τώρα από τη νέα ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας. Θέλω να ελπίζω ότι αυτά που ακούστηκαν προεκλογικά, δεν θα αποτελέσουν και την επίσημη θέση της νέας κυβέρνησης μετεκλογικά γιατί αν συμβεί αυτό, θα έχουμε ζητήματα» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί